Cursus
Beeldend

Kunstlezing: High Society - Marten, Oopjen en de anderen

Kunstlezing van 2 uur door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin met als thema ‘High Society: Marten, Oopjen en de anderen’.

We kennen ze al: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. In 2016 kochten de Nederlandse en de Franse staat het echtpaar van Rembrandt van Rijn uit 1634 gezamenlijk aan. Een aankoop die soms wat soapachtige trekken kreeg, maar die resulteerde in een even bijzondere als mooie regeling. De portretten zullen tot in lengte van dagen tussen het Louvre en het Rijksmuseum pendelen en blijven bij elkaar. Nadat ze na de aankoop enkele maanden te zien waren, vormen zij gerestaureerd en al, tussen 8 maart en 3 juni het stralend middelpunt van de tentoonstelling ‘High Society’ in het Rijksmuseum.

Die tentoonstelling is opgebouwd uit zo’n drie dozijn grote portretten van de Groten der Aarde door de Groten der Aarde. Onder meer Lucas Cranach en Paolo Veronese zijn vertegenwoordigd met schilderijen die geheel voldeden aan de wijze waarop echt ter zake doende mensen zich lieten afbeelden: formeel en ten voeten uit. Aanvankelijk was zo’n portret slechts voorbehouden aan gekroonde hoofden en de adel, maar gaandeweg veranderde dat. Zeker in de Republiek met Oopjen en Marten als uitstekend voorbeeld van een zelfverzekerde economische elite.

In de lezing bieden wij u een kunsthistorisch overzicht van het portret, de fijngevoeligheden in de wijze van afbeelden en de subtiliteiten die zo’n portret aan de beschouwer mededeelt. Uiteraard halen we tal van voorbeelden die niet op de expositie in het Rijksmuseum te zien zijn, zodat u een nog completer beeld krijgt van het genre.

Artex organiseert regelmatig lezingen met kunsthistorische inhoud. Deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

Details

  • Korte cursus
  • Datum: woensdag 11 april 2018
    Tijd: 20:15 uur
  • Duur/Aantal: 1 lezing van ca. 2 uur
  • Prijzen:
    • € 10,- incl. koffie/thee/lekkers
  • Nu reserveren