Cursus
Muziek
Beeldend
Mix

Literatuurlezing: Bob Dylan als dichter

Literatuurlezing met als thema 'Bob Dylan als dichter'. De lezing wordt gegeven door Liesje Schreuders van Bureau Boeiend.

In 2016 won Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur – eindelijk, zou je kunnen zeggen. Zijn naam ging al jaren rond als mogelijke winnaar van de hoogste onderscheiding voor schrijvers en dichters ter wereld. Steevast ging die naam dan vergezeld van de vraag of songteksten in aanmerking kunnen komen voor de kwalificatie ‘poëzie’, en hun maker voor de titel ‘dichter’.

Hoe dan ook is de prijs aanleiding voor een boeiende lezing over Dylan als dichter. Natuurlijk is Dylan in de eerste plaats muzikant, ‘a song-and-dance-man’, zoals hij zichzelf eens ironisch omschreef. In de tweede plaats is hij een levende legende, een brok Amerikaanse cultuur, niet weg te denken uit de geschiedenis van de modernste tijd. In de derde plaats belichaamt Dylan de voortzetting van juist die moderne cultuur met andere middelen.

Deze interactieve (en vanzelfsprekend swingende) lezing door Dylankenner en literatuurhistoricus Liesje Schreuders gaat in op de biografie van Dylan, zijn ontwikkeling als dichter/songwriter en op de teksten zelf. We proberen de vinger te leggen op invloeden die van Dylan zo’n unieke literaire rockster hebben gemaakt: Amerikaanse en Europese invloeden, van hoge tot lage cultuur, van de Bijbel tot de Rimbaud. We gaan ook en vooral luisteren – naar de Bard, als hij ons voorschotelt: ‘I’m a poet, and I know it, hope I don’t blow it!’

Deze lezing wordt gegeven voor Liesje Schreuders van Bureau Boeiend. Liesje is schrijver en docent literatuurgeschiedenis en Nederlands. Zij studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is oud-eindredacteur van Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap. Haar uitgangspunt is dat lezen genieten is en dat goed lezen nog meer genieten is!

De lezing vindt plaats bij Artex.

Foto: Rowland Scherman

Docent: Liesje Schreuders - Bureau Boeiend

Details

  • Korte cursus
  • Datum: dinsdag 12 juni 2018
    Tijd: 18:30 uur
  • Duur/Aantal: 1 lezing van 1 uur en 45 minuten
  • Prijzen:
    • € 10,- p.p. inclusief koffie/thee/lekkers
  • Nu reserveren