Cursus
Beeldend
Mix

Literatuurlezing Boekenweek: Natuurbeelden in de Nederlandse literatuur

Literatuurlezing in het kader van de Boekenweek 2018 met als thema 'Natuurbeelden in de Nederlandse literatuur'. De lezing wordt gegeven door Liesje Schreuders van Bureau Boeiend.

"Natuur is voor tevredenen of legen
En dan, wat is natuur nog in dit land?"

Bovenstaande regels dichtte J.C. Bloem in 1947, berustend zou je kunnen zeggen, in het feit dat ons kleine landje geen machtige berggebieden, geen woeste rivierstromen of uitgestrekte bossen en velden kent. Natuurromantiek kun je dan ook met een loep zoeken in de Nederlandse literatuur. Eerder is er ongenoegen en afkeer - zie de quote hierboven, afkomstig van Potgieter – en er valt ook het een en ander te lachen. Zo bekent Remco Campert meer dan eens een echt stadsmens te zijn: 'Mag de natuur even weg, ja?'

De grote uitzondering vormt, natuurlijk, de zee. 'De stem van het water wordt gevreesd en gehoord', door dichters en romanschrijvers, van voor Gouden Eeuw tot ver in onze tijd. En als we wat nader naar die beginperiode van onze literatuur kijken, zien we toch ook wel wat andere natuur op het papier verbeeld en verwoord: wist u bijvoorbeeld dat de Nederlandse taal begint met een natuurmetafoor? En eentje van het fijnste, literairste soort!

In deze lezing hoort u hoe dat allemaal zit. We gaan in vogelvlucht (!) door de Nederlandse literatuur heen, met talloze voorbeelden uit verschillende periodes en stromingen. Onmisbaar voor de ware literatuur- én natuurliefhebber. Of hater, natuurlijk.

Deze lezing wordt gegeven voor Liesje Schreuders van Bureau Boeiend. Liesje is schrijver en docent literatuurgeschiedenis en Nederlands. Zij studeerde cum laude af in de literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is oud-eindredacteur van Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap. Haar uitgangspunt is dat lezen genieten is en dat goed lezen nog meer genieten is!

Let op: deze lezing vindt plaats bij Bibliotheek Texel.

Docent: Liesje Schreuders - Bureau Boeiend

Details

  • Korte cursus
  • Locatie: Bibliotheek Texel
  • Datum: dinsdag 13 maart 2018
    Tijd: 18:45 uur
  • Duur/Aantal: 1 lezing van 75 minuten
  • Prijzen:
    • € 10,- p.p. inclusief koffie/thee/lekkers
  • Nu reserveren