Cursus
Muziek
 

Muziekles | Dwarsfluit

De dwarsfluit is geschikt voor allerlei soorten muziek: barok, klassiek, volksmuziek, en moderne muziek zoals pop, blues en jazz.

De dwarsfluit hoort, samen met haar kleinere zusje de piccolo, bij de houten blaasinstrumenten. Hoewel hij vroeger vaak van hout was, is hij tegenwoordig meestal van metaal, met een laagje zilver erop, of helemaal van zilver, of zelfs van goud! De meeste blaasinstrumenten zet je recht voor of in je mond om erop te kunnen spelen. De dwarsfluit niet, die bespeel je... dwars! De klank ontstaat door op de scherpe rand van het mondgat te blazen. Bij een blokfluit gaat dat vanzelf, maar bij een dwarsfluit moet je de lucht zelf sturen met je lippen. De kleppen sluiten de toongaten: hoe meer kleppen dicht, hoe langer de buis. En door harder of zachter te blazen kun je ook hogere of lagere tonen spelen.

De lessen en de docent
Samenspel is zeer belangrijk binnen de lessen die vooral in de beginfase groepsgewijs worden gegeven: 2, 3, 4 (heel soms 5) leerlingen van gelijk niveau krijgen dan samen les. Andere onderdelen die aan bod komen zijn o.a. de ademhaling, toonkwaliteit, zuiverheid, maat/ritme, en afwerking van een muziekstuk om het bijvoorbeeld op een voorspeelavond te laten horen aan publiek. Loes Bakker begon haar dwarsfluitlessen toen ze 12 jaar was, op Texel bij Hans Cadee en Ans Starkenburg. Ze studeerde hoofdvak fluit aan het Conservatorium in Alkmaar bij Eugenie van der Grinten en behaalde haar diploma Docerend Musicus in 1985.

Aanschaf
Een tweedehands dwarsfluit koop je al vanaf € 200,--. Overleg dat wel even met de docent.

Samenspel
Je docent zal je al snel stimuleren samen met anderen muziek te maken. Bij Artex vind je daar veel mogelijkheden voor op allerlei niveaus: in vaste orkesten, bands of ensembles, of in samenspelprojecten die tijdens een lesjaar worden georganiseerd.

Tarieven muziekles - een compleet overzicht vind je hier: lees meer...

Docent: Loes Bakker

Details

  • Jaarcursus
  • Start in de week van 3 september 2018
  • Duur/Aantal: 38 weken, waarvan 2-4 weken samenspel
  • Prijzen:
    • v.a. € 42,50 per mnd (10 mnd)
  • Inschrijven