Cursus
Muziek
 

Muziekles | trompet, cornet, bugel, hoorn

Je kunt bij de afdeling Muziek les krijgen op de zogenaamde klein-koperinstrumenten. Dit zijn de trompet, de cornet en de bugel.

Deze instrumenten hebben eenzelfde soort mondstuk, al kan de grootte en de vorm iets variëren. Voordat je gaat blazen, span je de lippen aan. Dan plaats je het mondstuk tegen de lippen, dus niet in je mond, en blaas je in het instrument. Door je lippen strakker of losser te spannen en door harder of zachter te blazen, kun je al een aantal verschillende tonen maken. Nog meer tonen kun je maken door de knoppen op het instrument in te drukken. Deze knoppen heten ventielen. Het is belangrijk dat je speelt op een instrument dat niet te groot en te zwaar voor je is. Daarom zal je docent je adviseren met welk licht koperinstrument je kan beginnen. Met een koperblaasintrument kun je ook in een van de drie Texelse fanfares spelen. Als je lid bent van een fanfare en les hebt op Artex kun je je inschrijven voor de hafabra-opleiding. Het lesgeld voor deze richting is veel lager dan voor de reguliere muzieklessen.

Voor wie
De leeftijd waarop men kan beginnen is afhankelijk van de ontwikkeling van het gebit. Belangrijk is dat de voortanden gewisseld zijn, dus meestal vanaf een jaar of 8. Als je zo jong wilt beginnen kun je het beste eerst een cornet gaan bespelen. Dit instrument is iets gemakkelijker te hanteren dan de trompet.

Aanschaf
Voor een goed tweedehands instrument moet men ca. € 300,= betalen en voor een nieuw instrument ongeveer € 500,=.
Het is aan te bevelen eerst met de docent te overleggen alvorens tot aanschaf over te gaan.
Het is ook mogelijk om lid te worden een fanfarevereniging. Deze stelt meestal een instrument ter beschikking in ruil voor het lidmaatschap.

Samenspel
Je docent zal je al snel stimuleren samen met anderen muziek te maken. Bij Artex vind je daar veel mogelijkheden voor op allerlei niveaus: in vaste orkesten, bands of ensembles, of in samenspelprojecten die tijdens een lesjaar worden georganiseerd.

Tarieven muziekles - een compleet overzicht vind je hier: lees meer...

 

Docent: Wendy Prins Lesdag maandag en dinsdag

Details

  • Jaarcursus
  • Start in de week van 3 september 2018
  • Duur/Aantal: 38 weken, waarvan 2-4 weken samenspel
  • Prijzen:
    • v.a. € 42,50 per mnd (10 mnd)
    • Voor mensen die in KTF, DEK of Excelsior spelen, gelden gereduceerde tarieven, kijk bij hafabra-opleiding
  • Inschrijven