Festival
Muziek

Vliers Festival 2017: fluit/whistle - Bart Praet

Bart’s wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Al van jongs af aan leerde hij er de volksmuziek kennen en spelen dankzij o.a. Herman Dewit, Rosita Tahon en Walter Evenepoel.

 Al jong volgde hij er doedelzak aan de academie bij Jean-Pierre Van Hees. Dankzij de grote Galicische gemeenschap in Brussel (Centro Galego de Bruxelas) kwam hij in contact met de gaita. Hij waagde zich ook aan de uilleann pipes, een bepalend instrument voor de typische klank van Elanor. Veel van de composities binnen Elanor zijn uit zijn vingers gerold!

Naast de doedelzakken heeft Bart een voorliefde voor fluiten, en voor de houten dwarsfluit in het bijzonder. Als jonge knaap kreeg hij van z’n vader een antieke houten dwarsfluit. Sinds die dag heeft het instrument hem niet meer los gelaten. De invloeden die hij opdeed komen duidelijk naar voor in het energieke en krachtige spel dat Bart zo typeert. Sinds september 2016 geeft Bart opnieuw les doedelzak en fluit aan de muziekacademie te Dworp.

Tijdens deze fluitworkshop gaan we dieper in op de Galicische muziek. Een regio in noord Spanje die traditie ademt, waar de feesten opgeluisterd worden met de typische gaita, trommels en panderetas. Deze Spaanse regio rekent men bij de Keltische muziekstijl binnen Europa. We ontdekken de ambiance van de rumba, de jota, de vingervlugge muiñeiras,...kortom een muzikale tocht doorheen de rijke traditie van Galicië.

Daarnaast laten we ons oog vallen op Ierse muziek: via een aantal tunes gaan we dieper in op (vertrouwde) technieken zoals cuts, tips, rolls en slides. Als 3e onderdeel van deze stage gaan we ook kijken naar de plaats van de houten fluit binnen balfolk. Hiervoor gaan we zowel gebruik maken van traditionele tunes, alsook de eigen composities van Elanor. Deze tunes zijn gebaseerd op traditionele tunes, maar vaak met een eigentijdse draai die zo typisch is voor Elanor. We gaan kijken naar de specifieke technieken die ik voor deze tunes gebruik. Elk niveau van speler is welkom. Indien nodig splitsen we op in (meerdere) groepen per niveau die dan apart aan de slag gaan. We werken in deze cursus vooral op gehoor.

Benodigdheden: je eigen houten dwarsfluit, en/of whistle (in elk geval in D) en opnameapparaat(of smartphone).

Docent: Bart Praet

Details

  • Datum: vrijdag 10 november 2017 t/m zondag 12 november 2017
  • Prijzen:
    • €125,-
    • €80,- voor studenten (op vertoon van geldige studentenpas)
    • €60,- tot en met 20 jaar
  • Inschrijven