Festival
Muziek

Vliers Festival 2017: samenspel 2 - Elanor

Workshop SAMENSPEL 2 (alle niveau’s en instrumenten)

 • Aanleren traditionele tunes en tunes Elanor;
 • Verschillende dansen;
 • Focus op melodieën (aanleren via partituur en op gehoor, tweede stemmen;
 • improvisatie, ...);
 • Focus begeleiding (opbouw akkoorden, typerende ritmiek);
 • Focus samenspel (tempo, dynamiek, klank, ...);
 • Samen arrangementen uitwerken.

Via traditionele tunes en composities van Elanor maken jullie in deze workshop kennis met de verschillende aspecten van het samen musiceren. In balfolk is de melodie vaak de basis van een tune. Via partituren of op het gehoor zullen er verschillende tunes worden aangeleerd. Maar niet alleen het aanleren en spelen van de melodieën komt aan bod. Er zal ook een extra focus liggen op begeleiding. Welke akkoorden passen er bij de melodie en hoe kunnen we deze harmonie vertalen naar de verschillende instrumenten?

Welke ritmes zijn typerend voor welke dans? Hoe verzinnen we een passende tweede stem? Dit zijn slechts enkele aspecten die aan bod komen in deze workshop. Tot slot gaan we samen op zoek naar een tof en gevarieerd arrangement van de aangeleerde tunes, waarbij jullie ideeën en inbreng een belangrijk onderdeel vormen in dit creatief proces! Zijn jullie benieuwd hoe het is om in groep samen te musiceren en de kneepjes van het vak te leren? Dan is dit iets voor jou! Alle niveau’s en instrumenten zijn welkom.

Biografie

Bert Leemans speelt al sinds zijn acht jaar chromatisch accordeon. Hij volgde tien jaar les aan de muziekacademie van Meerbeke bij Jurgen Vansteenkiste, Philippe Thuriot en Cindy Michielse. De folkstiel leerde hij op stages bij Riccardo Tesi, Cyril Roche en Stéphane Milleret. Naast accordeon speelt hij trouwens ook accordina. Met de folkgroep Broekzak zette hij zijn eerste stappen op het podium. Bert is stichtend lid van de folkgroep EmBRUN en een actieve muzikant bij tal van andere folkbands: Triple-X, B-Boa, Les Boîtes, Variomatic, duo Leemans-Driessens, EmBRIO. Naast al deze projecten kan je hem ook solo aan het werk horen, al dan niet met zichzelf in duo dankzij een loopstation. Bert speelt op een chromatische accordeon van Saltarelle en op een accordina van Marcel Dreux.
Al van jongs af aan experimenteerde Jelle van Cleemputte met allerlei instrumenten zoals viool, piano, gitaar en drums. Na een jamsessie met gitarist en jeugdvriend Kuni vond hij pas zijn echte passie: de basgitaar. Hij startte onmiddellijk met de opleiding basgitaar bij Koen Kimpe. In 2009 werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Gent (nu School Of Arts). Hij kreeg er o.a. les van Christoff Devisscher en Vincent Pierins (Clouseau) en studeerde in 2014 af met grote onderscheiding. Ondertussen volgt hij ook de opleiding voor contrabas en geeft zelf les in de muziekscholen van Geraardsbergen en Ronse. Jelle is actief in verschillende bands en thuis in vele genres. Zo speelt hij o.a. basgitaar bij de popgroep Zinger (winnaar Nieuwe Lichting 2015) en contrabas bij de (gipsy) jazz formatie Les Bandits de Belleville. Bert Leemans introduceerde hem in de folkscène. Zo speelt hij bij de folkband Zigo en was hij al vervangend bassist bij EmBRUN en POLK XL.

Kuni Quintens was al vroeg geïnteresseerd in gitaar, voornamelijk dankzij zijn nonkel Erik Verbeeck (bassist in Stuffed Babies on Wheels & Agent Cooker). Hij startte vrij snel met de opleiding klassieke gitaar bij Rebecca Wannyn aan de Stedelijke Kunstacademie van Geraardsbergen. Door de folk werd hij pas echt gebeten na een bezoekje aan enkele folkfestivals (Gooikoorts, Na Fir Bolg, ...) en na het volgen van een workshop DADGAD-gitaar door Maarten Decombel. In 2010 stond hij voor het eerst op het podium met Purkwapa. Hij engageerde zich ook enkele jaren in de organisatie van het folkbal Latjughan in Gent.

Benodigdheden: instrument, papier en pen om notities te maken - eventueel pupiter, opnameaparaat.

Docent: Bert Leemans, Kuni Quintens en Jelle van Cleemputte

Details

 • Datum: vrijdag 10 november 2017 t/m zondag 12 november 2017
 • Prijzen:
  • €125,-
  • €80,- voor studenten (op vertoon van geldige studentenpas)
  • €60,- tot en met 20 jaar
 • Inschrijven