Nieuwe cursussen, workshops en lezingen bij Artex!
29 januari 2016

Artex Kunstenschool in Den Burg begint binnenkort met een nieuwe serie korte theatercursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen. De cursussen worden gegeven door cabaretier en theatermaker Bert Schuiling.

Schuiling is geen onbekende op Texel: hij deed meermalen mee aan Broadway in Den Hoorn en is sinds een paar maanden aan Artex verbonden. Op donderdag 4 februari begint hij met de cursussen jeugdtheater (6 tot en met 11 jaar), jongerentheater (12 tot en met 17 jaar) en volwassenentheater. Ze bestaan elk uit vier of acht bijeenkomsten van zestig tot negentig minuten waarbij de nadruk op improviseren ligt. De TV-programma's De Lama's, De Alpaca's en De Vloer Op dienen als voorbeeld. Volgens Artex helpt Schuiling de deelnemers onder meer om plezier te krijgen in het spelen en geeft hij tips om niet te blokkeren wanneer er spontaan iets moet gebeuren.

De jongste kinderen leert hij hoe je jezelf heel groot kunt maken op een podium, maar ook heel klein als dat nodig is. Op donderdag 10 maart begint de cabaretier met mime voor jongeren en een cursus lichaamstaal voor volwassenen. Ook dit worden bij de jongeren vier bijeenkomsten van zestig minuten, bij de volwassenen duren de bijeenkomsten negentig minuten per keer. Bij de laatst genoemde cursus leren de deelnemers hoe ze op de eigen lichaamstaal en de lichaamstaal van een ander moeten letten. Ook wordt geleerd hoe de eigen lichaamstaal te veranderen en in verschillende situaties toe te passen. Bij de mime (voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar) leren de deelnemers hoe ze met hun lichaam een verhaal kunnen vertellen zonder woorden te gebruiken. Ze krijgen een aantal basistechnieken voor het mimespel mee.

Ook nieuw bij Artex zijn de cursussen emailleren die Jacqueline Jimmink gaat geven. In het kader van het Jheronimus Boschjaar verzorgt zij op de woensdagen 17 en 24 februari en 9 en 16 maart vier bijeenkomsten van elk twee uur over schilder-emailletechnieken. Centraal staan de bijzondere wezens van het schilderij de Tuin der Lusten van schilder Jeroen Bosch van wie herdacht wordt dat hij vijfhonderd jaar geleden overleed. Belangstellenden hoeven volgens Artex geen schilderervaring te hebben. Onder leiding van Jimmink wordt stap voor stap gewerkt aan het vervaardigen van een amulet, sieraad, broche, sleutelhanger of andere voorwerpen.

Op woensdag 10 januari geeft Jimmink een Valentijnsworkshop waarbij in aanloop naar Valentijnsdag op koperen plaat fraaie afbeeldingen kunnen worden gemaakt. Maurice Christo van Meijel begint op vrijdag 12 februari met een nieuwe cursus Het Kunstenaarsboek waar cursisten zelf een boek maken. Dat kan volgens Artex een schetsboek zijn, maar ook een visueel dagboek, een boek met een beeldverslag van een gebeurtenis of een tijdsdocument met foto's. De cursus bestaat uit acht lessen van twee uur en wordt op vrijdagochtend gegeven. De school heeft eveneens weer twee kunstlezingen in petto. Dinsdag 23 februari geeft Krzystof Dobrowolksi-Onclin een lezing over Jeroen Bosch en dinsdag 5 april geeft hij een lezing over de cultuurschatten van Parijs. Beide lezingen beginnen om 20.00 uur. Voor meer informatie over Artex – Kunstenschool Texel: 0222-313493.

Alle cursussen op een rij (klik op de link voor meer informatie en/of inschrijving):

Korte cursussen Muziek:

Korte cursussen Theater

Korte cursussen Beeldend:

Korte cursus Dans:

Kunstlezingen: