Orkestenuitwisseling Artex-Amsterdam groot succes
2 juni 2016

"We voelen hier een traditie aankomen!" aldus dirigent Peter Veenhuizen van het Amsterdams Jeugd Orkest. Op uitnodiging van Artex - Kunstenschool Texel was dit jeugdorkest van 20 tot en met 22 mei op Texel om te repeteren en op te treden met het Artex Fortissimo-orkest o.l.v. Loes Bakker. 

Twee dirigenten en veertig jeugdige muzikanten startten reeds vrijdagavond direct na aankomst met repeteren voor een concert op zaterdagmiddag in de NH kerk De Burcht. Kort voor aanvang van dit concert werd er door sommige van de muzikanten publiek geronseld door live in groepjes muziek te maken in en om de winkels van Den Burg. Met succes, want de kerk was goed gevuld. Er stonden zeer diverse stukken op het programma, van Bach  (o.a. Tchaikovsky, Mahler, Hans Welle, Fools Garden, Paul McCartney) tot Deep Purple. Na deze actieve en muzikale dag werd het concert gevolgd dor een gezellige barbeque en spelprogramma.

Zondagochtend gaven beide orkesten nogmaals een concert, dit maal in museum Kaap Skil in Oudeschild. De akoestiek van het gebouw werkte perfect mee en het samenspel klonk prachtig. Voor deze gelegenheid stelde Kaap Skil de deuren gratis open voor bezoekers van het concert. De violen, celli, fluiten, klarinetten, hobo's, saxofoons, bugel, trompet, keyboards, pauken, bekkens en het drumstel klonken perfect in het tijdelijk tot concertzaal omgebouwde restaurant van Kaap Skil. De samenwerking met het museum en de keuze van de locatie is zeker voor herhaling vatbaar, volgens Corine Hordijk (Kaap Skil) en de 2 dirigenten Peter Veenhuizen (Amsterdam) en Loes Bakker (Artex).

Om het samen te vatten met een zinsnede die diverse malen te horen was tijdens het weekend: "We voelen hier een traditie aankomen!"

In juni brengt het Artex Fortissimo-orkest een bezoek aan het Amsterdams Jeugd Orkest en ook in Amsterdam zullen beide orkesten meerdere (buiten)-concerten geven.