Vliers festival wederom een groot succes
13 november 2017

De 16e editie van het Vliers festival bij Artex - Kunstenschool Texel was ook dit jaar weer een enorm succes. Het was een weekend vol met prachtige Vlaamse en Ierse muziek, leerzame workshops, concerten en deze keer ook folkbal. De gezellige sessies duurden weer tot diep in de nacht. Het open podium, de docentenconcertjes en het bal door de Vlaamse groep Elanor zorgden ervoor dat deze editie als zeer geslaagd de boeken ingaat van Artex - Kunstenschool Texel.

Op vrijdagmiddag druppelden de eerste cursisten en docenten het gebouw binnen. Terwijl de reguliere lessen voor dans, zang, piano en beeldende kunst nog volop bezig waren bij Artex, was het gebouw inmiddels omgetoverd tot Vliers op Texel festivallocatie waar ruim 100 muzikanten, zangers en dansers uit het hele land op af kwamen.

Deze keer vonden er 9 workshops plaats: zang, bodhran (Ierse trommel) fluit, viool, gitaar, harp, Vlaamse doedelzak en 2 groepen samenspel. De workshops startten op vrijdagavond. Na een aftrap van 2 uur volgde een sessie die meteen al goed van start ging. Zaterdagochtend om 9.30 uur gingen de workshops verder. Aan het eind van de middag vonden er instapuren zang, bodhran en dans plaats waarbij menig muzikant voor het eerst de danspassen leerde onder leiding van Bert Leemans en muzikaal ondersteund door Bart Praet en Kuni Quintens.

Vliers samenspel kleiner1

Foto: Yvonne MacKenzie

Na het open podium, waarin diverse muzikanten het publiek verrasten, speelden docenten de sterren van de hemel tijdens de docentenpresentaties. Mirjam Rietberg speelde op harp o.a. een eigen arrangement op een melodie "The Ash Grove". Verder was er een gezamenlijk optreden van Annemarie de Bie op fluit met Pieter Wentzel op bodhran, samen met Anna Marije op viool en Jeroen Knapen op gitaar. Tijdens het fabuleuze samenspel van Wouter Vandenabeele op viool (die de volgende dag te bewonderen was in het VPRO-programma Vrije Geluiden) en Jeroen Knapen op gitaar viel menig mond open van bewondering.

Daarna gingen de stoelen aan de kant voor een folkbal-optreden van de Vlaamse band Elanor, waarin Bert Leemans terzijde werd gestaan door Bart Praet (fluit, whistles, doedelzakken), Kuni Quintens (gitaar) en Zjef, invaller voor Jelle van Cleemputte (basgitaar).
Het was lang geleden dat er folkbal werd gespeeld op Texel. Folkbal is een bal dat altijd live wordt begeleid met Europese folkdansen zoals wals, mazurka, scottish, bourree, tovercirkel, jig, reel en Bretonse dansen. De dansvloer was goed gevuld met enthousiaste dansers. Er waren 2 gevorderde Ierse danseressen in huis die de reel prachtig dansten.
Daarna was er tijd voor ontspanning en natuurlijk sessies tot in de kleine uurtjes.

vliers1_kleiner.jpg

 

Zondag werd er flink doorgewerkt aan het repertoire. In de middag werden de puntjes op de i gezet voor een aantal nummers die de groepen zondagmiddag bij de feestelijke afsluiting ten gehore brachten; het met het publiek op het podium en de groepen in de zaal verdeeld was het goed vol in het Artex gebouw. Er stonden zelfs bezoekers buiten de zaal te luisteren! Organisator Loes Bakker bedankte de cursisten en het team voor hun inzet en meldde dat ze trots was op zulke geweldige docenten die de cursisten naar een muzikaal hoger plan wisten te tillen, en op de muzikanten van Elanor die op zaterdag weer een mooi balfolk hadden gerealiseerd op Texel.

Ten slotte werden op de boot van 17 uur TESO-passagiers traditiegetrouw verrast met een knallende sessie door de cursisten.

Vliers op Texel was wederom een doorslaand succes: een inspirerend, gezellig én leerzaam weekeinde op Texel!

Meer foto's kun je bekijken op onze Facebookpagina.