Muziek

1. Maak kennis met muziek - verkennende fase

Wat voor instrumenten bestaan er allemaal? Welk instrument past bij jou? Wil je een keer een instrument proberen? Voor jong en oud hebben we verkennende (korte) cursussen.

2. Kies een instrument - basisopleiding

De basisopleiding begint vaak als je 8/9 jaar bent, maar dit kan ook eerder of later zijn. Je krijgt wekelijks les en leert het instrument bespelen. Meestal krijg je tijdens de basisopleiding groepsles. Hierdoor leer je ook van andere leerlingen. Soms is het niet mogelijk om een groepje te vormen, bijvoorbeeld omdat de niveauverschillen te groot zijn. In dat geval krijg je individueel les (tegen een kleine bijbetaling). De basisopleiding duurt 3 of 4 jaar, daarna helpen wij je kiezen welke vervolgopleiding bij je past.

3. Leer meer op je instrument - instrumentale vervolgopleidingen

Als je 3 of 4 jaar les hebt gehad op een instrument of zangles hebt gevolgd, kun je je verder ‘specialiseren’. Je kunt naar de popschool, volgt ‘gewoon’ lessen of je kiest een richting waarin je kunt worden voorbereid op het conservatorium. Na de 3- of 4-jarige basisopleiding kun je kiezen voor:

Ensembles en orkesten

Al vanaf het eerste jaar dat je muziekles hebt kun je meespelen in een van de orkesten van de muziekschool. Naast de gewone lessen, is het leuk en leerzaam als je wekelijks meespeelt in een orkest. Voor alle leerlingen – ook al begin je nét - hebben we vaste orkesten. Deelname aan deze orkesten of ensembles is zeer goedkoop, ook niet-leerlingen van artex zijn welkom! Aan het begin van het cursusjaar krijgen leerlingen meer informatie over het spelen in een orkest of ensemble passend bij hun niveau.

Muziekles voor volwassenen

Altijd al een instrument willen leren spelen? Of, heb je vroeger veel gespeeld maar komt het er niet meer van? Het is nooit te laat om (weer) te beginnen! Artex biedt korte cursussen aan, waarin je kunt kennismaken met verschillende muziekinstrumenten en stijlen, maar je kunt ook kiezen voor instrumentale les. Dat kan iedere week, maar je kunt ook één keer in de twee weken les krijgen of een knipkaart kopen waarbij je per keer een nieuwe afspraak maakt.

Orkestenuitwisseling Amsterdam-Texel

Ook dit jaar vindt er weer een orkestenuitwisseling plaats met Artex en de jeugdorkesten van Amsterdam. Deze keer met Jeugdorkest AJunSo van Muziekschool Noord in Amsterdam. Er komen zo'n 40 kinderen/jongeren naar Texel om samen met het Artex Fortissimo orkest muziek te maken en op te treden.

Het Fortissimo orkest staat onder leiding van Loes Bakker en AJunSo onder leiding van Peter Veenhuizen.

De optredens vinden plaats op zaterdag 2 juni om 16 uur in de Burghtkerk en op zondag 3 juni om 11 uur in Museum Kaap Skil. De toegang is gratis. Kom gezellig kijken en luisteren!