Cursusaanbod

vr8nov

Vliers Festival op Texel

Vliers Festival op Texel

Volgens traditie organiseert Artex dit jaar weer Vliers, het festival voor Vlaamse en Ierse muziek.

Het programma

Vrijdag 8 november 2019
18.30u ontvangst met koffie/thee
19.30u – 21.30u workshops
21.30u – … sessies

Zaterdag 9 november 2019
9.30 – 12.30u workshops
12.30 – 14.00u lunch bij Paal 9 (optioneel)
14.30 – 16.30u workshops
16.45 – 17.45u instapuren
18.00 – 19.30u diner bij Public Grill (optioneel)
19.30 – 20.30u docentenconcertjes
20.30u – 22.30u stoelen aan de kant: bal met EmBRUN!!!
en natuurlijk daarna: sessie, sessies, sessies….

Zondag 10 november 2019
10.00u – 12.30u workshops
12.30 – 13.30u lunch bij restaurant De Stal (optioneel)
13.30 – 14.30u puntjes op de i
15.00u presentaties
16.30u einde, tijd om de boot te halen!

Workshops
Ook het XL-workshopweekend in november met een groot aantal workshops doet mee: en het gebouw zal prachtig gevuld met maar liefst 12 workshops voor zang, fluit, fiddle, pipes, maar ook Vlaamse doedelzak, draailier, harp, gitaar, bodhrán en 2 groepen voor samenspel! En speciaal voor de jeugd weer een samenspelworkshop.

Inschrijven kan via onderstaande links
Vliers: zang – Annemarie de Bie VOL
Vliers: bodhrán – Pieter Wentzel
Vliers: uilleann pipes – Mick O’Brien VOL
Vliers: fiddle – Aoife Ni Bhriain VOL
Vliers: fluit / whistle – Brendan Mulholland
Vliers: harp – Mirjam Rietberg
Vliers: gitaar – Jeroen Knapen
Vliers: doedelzak Vlaams – Pieterjan van Kerckhoven
Vliers: draailier – Harald Bauweraerts
Vliers: samenspel 1 – Wouter Vandenabeele
Vliers: samenspel 2 – Bert Leemans, Ludo Stichelmeier en Jonas Scheys
Vliers: samenspel jeugd – Naomi Vercauteren

Bal op zaterdag
We gaan verzekerd zijn van een tof bal op de zaterdagavond, maar ook van stevige Ierse sessies tot in de kleine uurtjes: naast de Vlaamse topband EmBRUN komen er maar liefst 3 Ierse muzikanten van grote klasse naar het eiland: Mick O’Brien (uilleann pipes), Aoife Ni Bhriain (fiddle) en Brendan Mulholland (fluit).

Daarnaast hebben we 3 toppers uit de Vlaamse scene die als geen ander gedegen les komen geven: Wouter Vandenabeele (samenspel), Jeroen Knapen (DADGAD-gitaar) en Naomi Vercauteren (jeugdsamenspel). En natuurlijk van eigen bodem 3 docenten die niet mogen ontbreken: Annemarie de Bie voor zang, Pieter Wentzel voor bodhrán en Mirjam Rietberg voor harp.

EmBRUN
Voor het bal op de zaterdagavond komt EmBRUN naar Texel, een dynamische groep jonge Vlamingen die met hart en ziel maar vooral op virtuoze wijze vernieuwende en swingende folk spelen. EmBRUN, dat zijn: Bert Leemans accordeon, Pieterjan van Kerckhoven doedelzak en saxen, Harald Bauweraerts elektro-akoestische draailier, Jonas Scheys bas en Ludo Stichelmeier percussie/drums.

Een volle tent met een dansend enthousiast publiek en op het podium een even enthousiaste folkband. Nat van ’t zweet en vol overgave: dat is wat een optreden van EmBRUN typeert. Massa’s energie die dit keurig gezelschap overdraagt op het publiek, dat nu op ontploffen staat.

De muziek van EmBRUN is in de basis traditioneel getint en doorspekt met eigentijdse, vaak progressieve klanken en ritmes. Als echte live-band nemen ze in april 2013 hun derde album live op. Dit album is een mooi voorbeeld van wat een optreden van EmBRUN juist inhoudt: stomend, swingend en hier en daar intiem. Kortom: een goed geoliede vijfcilinder-motor met veel pk’s, ritmisch strak en muzikaal verrassend.

Sinds 2002 zijn ze een vaste waarde in de Belgische folkscene en tonen ze ook in het buitenland hun kunnen op menig Europees podium, zoals: Gooikoorts, Saint-Chartier, Festival het Lindeboom, Bal der Bals, Ététrad, Dranouter, Folkwoods, Deerlycke, Tanzhausfest, Andanças, Boombalfestival, Entrudanças, Castlefest, Texel…

In 2006 gaf EmBRUN voor de eerste keer stage op Texel en presenteerden ze er hun eerste CD. In 2010 deden ze dit nog eens over. Vermits ze zeggen: 3 keer is scheepsrecht (kan ook moeilijk anders op een eiland) komen ze dit jaar graag voor de derde keer naar Texel om er stage te geven en bal te spelen!


Details
Type cursus:
Evenement
Datum:
vrijdag 8 november 2019
Aantal en duur:
Weekend van 8-10 november 2019