Cursusaanbod

wo24nov

Online lezing: Sint-Nicolaas

Online lezing: Sint-Nicolaas

Volg de veelzijdige iconografie van de populaire heilige en zijn entourage.

Nicolaas is zonder meer een belangrijke en populaire heilige, tot op de dag van vandaag. Hij is zowel in de orthodoxe als in de katholieke kerk een vooraanstaand personage en zijn leven kent veel legenden. Zo zou hij drie kinderen uit een pekelvat tot leven hebben gewekt, mariniers op zee voor een wisse dood hebben behoed en huwbare dochters van een verarmde vader van een bruidsschat hebben voorzien.

Het verhaal van Nicolaas inspireerde een traditie die in veel landen tot op de dag van vandaag bestaat. Schilders in de Lage Landen beeldden het Sint-Nicolaasfeest in de zeventiende eeuw af, waarop de heilige frappant genoeg niet zelf aanwezig is. Wel details als zoetigheden en strooigoed.

In deze lezing zie je hoe de heilige Nicolaas in de kunst van de middeleeuwen tot de barok werd afgebeeld. Ook volg je de traditie van het feest van Jan Steen tot nu en we hebben het over de oorsprong en ontwikkeling van Zwarte Piet. En nee, de oer-Zwarte-Piet heeft met roet niets te maken.

Hoe werkt het?
Je koopt een toegangskaartje voor de lezing via deze pagina. Je ontvangt op de dag van de lezing rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens. Vervolgens kun je om 20.00 uur de lezing thuis op je computer of tablet volgen via het programma Zoom. Zo zie je alle afbeeldingen die je anders in de zaal zou zien en hoor (en zie) je Krzysztof praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen.

Mocht je op de dag van de lezing om 11.00 uur nog geen e-mail ontvangen hebben, check dan je spambox.


Details
Type cursus:
Lezing
Datum:
woensdag 24 november 2021
Tijd:
20.00 uur
Aantal en duur:
1 lezing van ca. 2 uur
Prijs:
€ 10,-